tiistai 16. joulukuuta 2014

Meidän Koiran Dementia ja Gerivet

Olen nyt muutaman päivän syöttänyt tuolle dementoituneelle ja väsähtäneelle koiralle Gerivettiä. Nyt ajattelin kirjoittaa ensimmäiset pohdinnat. Mutta ensiksi hieman tietoa koiran dementiasta ja Gerivetistä yleensä.



 
Dementoitunut vanha koira ei tunnista ympäristöä: koira ei tunnista asuinrakennustaan tai yrittää väärästä ovesta ulos. Osa koirista saattaa jumiutua huonekalujen taakse, eikä enää tiedä kuinka sieltä tullaan pois.
 
Koiran unirytmi sekoittuu: vanha koira saattaa nukkua päivisin ja valvoa öisin.
Opitut asiat unohtuvat: ennestään sisäsiisti koira alkaa tehdä vahinkoja sisälle. Tämä tarpeiden sisälle tekeminen voi liittyä pidätyskyvyn heikkenemiseen, hajamielisyyden aiheuttamaan sisäsiisteyden unohtamiseen tai se voi olla oire dementoituvalle koiralle kehittyvästä eroahdistuksesta. Tällöin vahingot ajoittunevat pelkästään yksinolohetkiin.
Muisti heikkenee: vanha koira unohtaa syöneensä, tekee asioita, joita ei ole aiemmin tehnyt eikä tunnista sille aiemmin tuttuja vieraita. Koira saattaa kesken leikin unohtaa mitä oli tekemässä.
Sosiaalisuus ja oppiminen heikkenevät: Koira ei vaivaudu tervehtimään kotiin saapuvia perheenjäseniä. Dementoitunut vanha koira ei oikein osaa toimia muiden koirien kanssa.
Muita koiran dementia oireita ovat hämmentyneisyys, hitaus, väärässä tilanteessa muriseminen tai hännän heiluttaminen, epäröinti, pentumaisen käyttäytymisen kehittyminen ja paniikkireaktiot.



Ikääntyneen koiran dementia ei vähennä koiran elämänlaatua, kunhan koiran erityistarpeet otetaan huomioon.

 
Tutkimuksessa on todettu että Gervet vaikuttaa erityisesti ikääntyvän koiran vireystilaan ja tarkkaavaisuuteen piristävästi. Lyhyet helpot leikit kuten esim. herkkupalojen piilotusleikit auttavat vanhenevan koiran aivoja pysymään virkeinä. Monta lyhyttä 10 min ulkoilulenkkiä päivässä aktivoi dementoituvan koiran aivoja paremmin kuin yksi pitkä.
Gerivetin vaikutus näkyy parhaiten tarkkaavuuden paranemisena ja koiran lisääntyneenä osallistumisena perheen puuhiin.

 
Ja sitten omia havaintoja.
Inkulla on ollut parin todella huonon viikon jälkeen nyt parempi jakso. Mitään suurta ihmeparannusta ei ole tapahtunut, mutta tilanne on rauhoittunut eikä koira ole mennyt huonommaksi. Joissain asioissa on hieman parannusta kuten vireystasossa. Koira torkkuu edelleen suurimman osan päivää, mutta on taas ruvennut enemmän katseleen ikkunasta maailmanmenoa ja on parina päivänä jopa leikkinyt oma-aloitteisesti jonkin aikaa. Lenkeillä on ollut vähän reippaampi, mutta edelleen pysähtelee ajoittain ja kävelee hitaasti. Yleisesti ottaen on taas enemmän kiinnostunut esim. vieraista koirista, uusista asioista kotona ja yrittää varastaa ruokaa joka käänteessä ;)
Muisti on hieman parantunut sillai että ulkoa tullessa tuntee taas oman kotioven ja pärjää paremmin pienissä aivoleikeissä joita tehdään iltaisin. Toisaalta taas käskyt (kuten istu, tänne, ulos....) on ruvennu meneen sekaisin.
Tietysti on mahdotonta sanoa onko nämä pienet positiiviset muutokset pelkästään Gerivetin ansiota vai onko muuten menossa parempi jakso. Varmaan tämänkin valmisteen todellinen teho näkyy vasta kun sitä on syöttänyt hieman pidempään. Joten tarkkaillaan tilannetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 Kesä alkaa oleen lusittu, mikä sopii mulle vallan mainiosti. Syksy on suosikki vuodenaika 💓💓💓